UN – Zbog prirodnih katastrofa u 2013. raseljeno 22 miliona ljudi

Više od 80 posto osoba raseljenih zbog prirodnih katastrofa prošle godine nalazilo se u Aziji. Bogate nacije nisu pošteđene, primjera radi, Japan, SAD i Kanada gdje je ukupno svoje domove moralo napustiti 600.000 osoba.

Prirodne katastrofe izazvale su 2013. raseljavanje tri puta više osoba nego sukobi što ukazuje na hitnost suočavanja s klimatskim primjenama, piše u srijedu jedna studija.

Po Norveškom vijeću za izbjeglice (NRC), nezavisnoj organizaciji specijaliziranoj za pomaganje u hitnim situacijama, 22 miliona osoba raseljeno je 2013. zbog prirodnih katastrofa.

Izvještaj humanitarne organizacije objavljen je prije summita o klimi koji će se održati sljedećeg utorka u sjedištu UN-a u New Yorku.
Problem postaje sve veći jer je danas dva puta više raseljenih osoba na svijetu nego sedamdesetih godina, dodaje se u izvještaju, koje objašnjava porastom urbanizacije u zadnjih 40 godina u najosjetljivijim zemljama.

NRC koje vodi Jan Egeland, nekadašnji koordinator UN-a za pomoć u hitnim situacijama, pozvao je političare da pitanje raseljenih osoba postave kao prioritet u raspravama uoči sporazuma o klimatskim promjenama 2015.

Provedena studija rezultat je istraživanja Međuvladine skupine stručnjaka o razvoju klime koja procjenjuje da je ljudska aktivnost odgovorna za rastući broj prirodnih katastrofa, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*