Integracija regiona u EU i NATO rješenje za sva pitanja

Stav Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 je da je izgradnja demokratske Srbije neosporno bitan činilac demokratizacije i izgradnje demokratske Bosne i Hercegovine.
Ovu tvrdnju iznio je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović uoči redovne sesije ove asocijacije, čija je današnja tema bila “Regionalno povezivanje i nacionalne manjine”.

Kulenović smatra da nacionalne manjine u Srbiji i BiH trebaju vršiti uticaj dvostrano.

“Ukupnom izgradnjom demokratske Srbije trebaju uspostavljati standarde i principe koji vrijede u cijelom demokratskom svijetu, posebno u Evropskoj uniji. S druge strane, na taj način trebaju doprinositi principima uspostavljanja demokratske BiH”, kazao je.

Konstatovao je da se BiH ne obezbjeđuje mogućnost izgradnje demokratske države, što koči njen ukupan razvoj, stabilnost i mir.

Jedan od uvodničara današnje sesije, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Enis Imamović, smatra da je potrebno raditi na unapređenju regionalne saradnje kroz koju treba doći i do poboljšanja položaja nacionalnih manjina.

Budući da je Imamović poslanik u Narodnoj skupštini Srbije iz Sandžaka, ukazao je na posebnu vezu između BiH i Sandžaka u kojem Bošnjaci žive kao većinski autohton narod, ali i kao brojčana manjina u Srbiji i Crnoj Gori.

Naglasio je da državni vrh Srbije gotovo bez izuzetka pokušava sebe postaviti u nadređeni položaj u odnosu na BiH kada je u pitanju Dejtonski sporazum, predstavljajući sebe kao neku vrstu garanta tog sporazuma.

“To nije tačno, jer je Srbija, zajedno sa BiH i Hrvatskom, ravnopravna potpisnica Dejtonskog sporazuma”, tvrdi Imamović.

Rješenje za sva pitanja on vidi u integraciji regiona u EU i NATO, jer u tim sistemima postoje standardi za unapređenje regionalne saradnje i poboljšanje odnosa između država u regionu.

Novinarima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji doc.dr. Hasim Mekić, koji se osvrnuo na pitanje bosanskog jezika te istakao da im je cilj doprinijeti poboljšanju obrazovanja na bosanskom jeziku.

“Činimo sve da taj proces bude što kvalitetniji te da u tom procesu sarađujemo sa ostalim nacionalnim vijećima”, kazao je.

Istakao je da je interes Bošnjačkog nacionalnog vijeća da u okviru svojih mogućnosti da svoj doprinos poboljšanju života građana u određenim regijama.

Želja i namjera im je, kako je rekao, da urede društvenu zajednicu na dobrobit svih građana, zaključivši da svi imaju jedan zajednički cilj, a to je Evropa.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*