Obilježeno 70 godina od oslobođenja Tuzle, otvorene dvije ambulante

Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja, antifašističkim borcima 1941.-1945., antifašističkim braniocima Bosne i Hercegovine i Tuzle od 1992. do 1995.godine, te civilnim žrtvama, danas je obilježeno 70 godina od drugog, i konačnog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom zvanično su otvorene, obnovljene ambulante u naseljima Mramor i Gornja Tuzla.

Ovaj datum je jedan od značajnijih u istoriji Tuzle. Tog 17. septembra grad Tuzla je i konačno oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu. Delegacije općinskih i drugih novoa vlasti, borci koji su učestvovali borbama za oslobođenje grada, te građani, dostojanstveno su odali počast žrtvama fašizma. Kako su kazali ovom prilikom, ovaj datum nikako ne smijemo zaboraviti, i uvijek ga treba obilježiti.

„Učestvovao sam u borbama za oslobođenje Tuzle, i poslije toga smo nastavili izvršavati zadatke koji su se pred nas postavljali. Nikada nam nije bilo teško. Bio sam pripadnik 16. Muslimanske brigade, otišli smo do Crne Gore i nazad. Kada su mislili da nas nema, izvršili smo napad na Tuzlu. Istina, bilo je problema, jer su nas dočekali pripadnici zelenog kadra sa jedne strane i četnici sa druge, ali smo uspjeli“, rekao je jedan od prisutnih učesnika NOR-a Mehmed Pirić.

„Mi Tuzlaci smatramo da i ovaj datum treba obilježiti, mada to svečanije obilježimo 2. oktobra, kada je Tuzla prvi put oslobođena, i u to vrijeme bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi“, kazao je ovom prilikom predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić.

Nakon polaganja cvijeća, povodom ovog značajnog datuma, zvanično su otvorene obnovljene ambulante u naseljima Mramor i Gornja Tuzla. Naime, adaptacija je izvršena u okviru projekta jačanja primarne zdravstvene zaštite, a uz pomoć sredstava Ministravstva zdravstva FBiH, te donacije Općine Tuzla, rudnika Mramor i privrednih subjekata sa područja općine. Prema riječima direktora JZU „Dom zdravlja“ Tuzla, ovom rekonstrukcijom građani pomenutih naselja su dobili daleko kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

„Obnovili smo ovu ambulantu u Mramoru, uveli smo novu opremu, i povećali za jednu ordinaciju, tako da u budućnosti očekujemo da će ovdje raditi i tri tima porodične medicine. Za sad je dva jer nema više od 4.000 prijavljenih pacijenata. Veoma brzo će ove ambulante biti uvezane sa centralnim objektom, i neće biti potrebno da pacijenti idu na labaratorisjku dijagnostiku“, rekao je nakon otvaranja direktor tuzlanskog Doma zdravlja Kasim Brigić.

Građani ovim naselja će na jednom mjestu pored primarne zdravstvene zaštite, imati i usluge stomatologa, apoteke, a radno vrijeme je takođe produženo. Kako je kazao ovom prilikom načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, dio strategije razvoja grada je decentralizacija Doma zdravlja.

„Ovo ambulanta u Mramoru, kao i ova u Gornjoj Tuzli djelo je sinergije Ministarstva zdravstva FBiH, Općine Tuzla Doma zdravlja Tuzla. Ovdje će raditi dva tima, tu je i stomatološka ordinacija, depo Gradskih apoteka, dakle jedan zaokružen potrebni nivo, da građani za ove usluge ne moraju putovati do centra Tuzle“, kazao je Imamović.

Vildana Doder pomoćnica Ministra zdravstva FBiH je prilikom otvaranja ambulante u Gornjoj Tuzli kazala, da je uspješnost projekta veća, zbog uključenosti svim nadležnih kao i privrednih subjekata. Sredstva su obezbjeđena iz kredita, uz učešće resornog federalnog ministarsva, Općine Tuzla i Doma zdravlja.

„Ono što je važno kazati da su kreditna sredstva oko 6 miliona KM uložena u 80 objekata na području cijelog Tuzlanskog kantona. Sve liče jedna na drugu, standardizirane su, brendirane i prepoznatljive. To je u konceptu razvoja primarne zdravstvene zaštite i bio naš cilj“, kazala je Doder.

Vrijednost adaptacije ambulante u Mramoru je 100.000, a u Gornjoj Tuzli 90.000 KM. U narednim danima biće otvorena i ambulanta u Bukinju, koja je pretrpjela štete od poplava.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*