Gradit će se autocesta od Počitelja do granice s Crnom Gorom

Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić obraćajući se danas u Sarajevu učesnicima Četvrtog bh. kongresa o cestama rekao je da je prometna infrastruktura jedna od baza održivog razvoja države, regiona, lokalne zajednice, te da je zbog toga njegov prioritet rada intenzivna gradnja cesta u BiH, prenosi novinska agencija Patria.

– Kongresi o cestama prilika su za rasprave o razvoju cestovne infrastrukture ne samo na nacionalnom već i globalnom nivou. Na području Federacije BiH novi investicioni ciklus je izgradnja 80 kilometara autoceste. U Republici Srpskoj u toku je izgradnja dionice Banja Luka – Doboj i njeno spajanje na petlju Johovac. Kako sam i rekao na početku svog mandata, puštamo u promet jednu trećinu Koridora Vc – prvih 100 kilometara autoceste. Gradili smo i gradimo intenzivno i u promet puštamo sve što smo i planirali“, istakao je Hadžić tokom uvodnog izlaganja.

Prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina se obavezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže Jugoistočne Evrope na kojoj se nalazi Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže evropskih cesta. U aprilu 2011. godine potpisan je protokol s Crnom Gorom o usaglašenosti spojne tačke između dvije države na Jadransko-jonskoj autocesti u graničnom pojasu između dvije države kod naselja Aranđelovo u Bosni i Hercegovini. Jadransko-jonski prometni koridor osigurat će BiH još kvalitetnije povezivanje s Evropom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj.

– Uzimajući u obzir da će do kraja godine započeti izgradnja dionice Međugorje – Počitelj, na ovu dionicu, a nakon izrade planersko-studijske dokumentacije koju izdvojenim sredstvima realizira Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara. Odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predviđena su sredstva za finansiranje planersko-studijske dokumentacije Jadransko-jonske autoceste u iznosu od oko 2,2 miliona eura – kazao je ministar Hadžić.

(NAP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*