Budimir: Dodikova izjava podsjeća na poziv Draže Mihajlovića

Nedavna izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika: “Neka se spremi Republika Srpska”, neodoljivo podsjeća na jedan drugi poziv, jednog drugog vožda, s početka Drugog svjetskog rata, upućen pripadnicima kvislinške organizacije Draže Mihajlovića „sprem'te se, sprem'te četnici“.

– Zaprepašten sam ćutanjem, ne samo bosanskohercegovačke političke, nego i cijele bosanskohercegovačke, pa i međunarodne javnosti, na ovako drske pozive predsjednika jednog entiteta, jedne suverene i međunarodno priznate države – Bosne i Hercegovine – naveo je u svom saopćenju za javnost predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

„Neka se spremi Republika Srpska“ nije ništa drugo nego posljednja uvertira početka projekta cijepanja, pa i uništenja Bosne i Hercegovine, koja ne može proći bez strašnih posljedica, za koje smo već pomislili kako su definitivno i konačno iza nas.

– Pozivam još jednom sve institucije Bosne i Hercegovine, dok još nije kasno, čija je zakonska dužnost svim sredstvima štititi ustavni poredak i teritorijalnu cjelovitost naše domovine, da to i čine, a Milorada Dodika podsjećam da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić iza rešetaka u procesu suđenja za ratne zločine koje su počinili upravo stvaranjem genocidne tvorevine Republike Srpske. Svi očekujemo da će im Haški tribunal uskoro svojim presudama i presuditi. To je svima jasno, osim izgleda, samo onima koji svoje kriminalne rabote skrivaju iza tako strašnih poziva i časnog srpskog naroda – smatra Budimir.

Po njegovim riječima, referendum Škotske, ničim, ama baš ničim, ne može se usporediti sa secesionističkim namjerama tzv. srpskog vožda Milorada Dodika.

– Uvjeren sam da srpski narod ne stoji iza ovakvih drskih i riskantnih inicijativa Milorada Dodika, da je svjestan kuda to vodi, prepoznajući u njima samo strah od gubljenja višegodišnje vlasti i odgovornosti pred institucijama Bosne i Hercegovine, kao zajedničke države, za svoje privatne interese za koje je spreman žrtvovati i srpski narod u Bosni i Hercegovini – poručio je Budimir.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*