Porezna uprava FBiH: U 20 kontrola zatečeno 11 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) u petak su na području Srednjobosanskog kantona izvršili 20 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika pravnih osoba priređivača igara na sreću klađenjem i poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva.

Kontrolom je obuhvaćeno deset uplatnih mjesta priređivača igara na sreću klađenjem i deset ugostiteljskih objekata.

Predmet inspekcijskog nadzora bila je kontrola priređivanja igara na sreću u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i provjera poštivanja odredbi Zakona o Poreznoj upravi FBiH, Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima i drugih poreznih zakona.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je šest objekata, dok je za pet objekata izdato rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti.

Od ukupnog broja zapečaćenih objekata, zatvorena su četiri uplatna mjesta kladionica i dva ugostiteljska objekta.

Porezna uprava Federacije BiH je saopćila da je prilikom zatvaranja jednog ugostiteljskog objekta bila neophodna asistencija policije.

U toku kontrole zatečeno je 11 neprijavljenih radnika. U pet uplatnih mjesta kladionica zapečaćena je oprema za priređivanje igara na sreću kao što su bingo, utrke pasa, utrke konja, loto itd, koja je izmještena u posebne prostorije.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 14 prekršajnih naloga s visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 74.500 KM.

Porezna uprava Federacije BiH nastavit će aktivnosti na otkrivanju i sankcioniranju nezakonitog poslovanja poreznih obveznika radi povećanja porezne discipline, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću PUFBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.