Štrumpfovi slave 60. rođendan

Belgija obilježava 60. rođendan štrumpfova, a tim povodom fanovi će moći boraviti u njihovom selu i krenu na virtuelno putovanje kroz mistične šume i pećine.
Crtač Pierre Culliford, koji je radio pod pseudonimom Peyo, osmislio je štrumpfove 1958. godine kao sporedne likove u svom stripu o srednjovijekovnim herojima Johanu i Pirlouitu.

Javnost je odlično prihvatila mala plava stvorenja i tražila još njihovih avantura, pa je Belgijanac sljedeće godine uradio strip u kojem oni imaju centralnu ulogu.

Štrumpfovi i njihova borba protiv zlog čarobnjaka Gargamela ubrzo su stekli globalnu popularnost, a ona je kulminirala holivudskim filmom iz 2011. godine, koji je zaradio pola milijarde dolara.

Izložba “Štrumpfovsko iskustvo” u okviru “Ekspa” u Briselu trajat će do kraja januara 2019. godine. Posjetioci će moći da obiđu selo sa pečurkama ljudske veličine u obliku kućica i krenu u virtuelni obilazak šume dok taje borba protiv Gargamela.

Štrumpfovi su postali jedan od simbola koji ujedinjuju lingvistički podijeljeno belgijsko društvo, poput čokolade, vafla, piva i nacionane fudbalske reprezentacije.

Organizatori se nadaju da će u narednih pet godina izložbu postaviti u još nekim evropskim zemljama, SAD i Aziji.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*