Bruxelles – Pojačano osiguranje institucija EU

U Bruxellesu je danas pojačano osiguranje evropskih institucija, ali u Evropskoj komisiji tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.

-Tražili smo od belgijskih vlasti informacije o eventualnoj sigurnosnoj prijetnji, ali nam je rečeno da nema konkretne opasnosti – rekao je novinarima potparol EK Jonathan Todd.

Belgijski i holandski mediji objavili su proteklog vikenda, pozivajući se na policijske izvore, da je uhapšeno nekoliko džihadista koji su planirali terorističke napade u Bruxellesu, između ostalog i na evropske institucije.

Niko iz nadležnih, međutim, nije zvanično potvrdio ove navode, a portparol EK je odbio da komentira okolnost da je osiguranje ispred i untar zgrada u kojima se nalaze evropske institucije od jutros uočljivo pojačano, kao i kontrola na ulazu.

-Svesni smo da nismo imuni na rizike i stalno pratimo situaciju, a unutrašnje mjere osiguranja ne komentiramo iz očiglednih razloga – rekao je Todd.

Flamanski list “Latest news” je jutros objavio da se među uhapšenima nalazi par Belgijanaca turskog porijekla u čijem je stanu nađen arsenal oružja i da su prethodno viđeni kako osmatraju zgrade u briselskom Evropskom kvartu.

Prema navodima lista, ovaj par je donedavno boravio u Siriji i Iraku, a sumnja se da se tamo pridružio ekstremnim islamističkim grupama.

Belgijske vlasti procjenjuju da se od oko 400 Belgijanaca koji su se borili na strani džihadista oko 100 vratilo u Belgiju i da neki od njih planiraju terorističke akcije, prenosi B92.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*