Erdogan: Narod mi je povjerio dužnost predsjednika

Nacionalna izborna komisija u Turskoj proglasila je aktuelnog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) pobjednikom na predsjedničkim izborima, nakon što je osvojio apsolutnu većinu važećih glasova.

Njegova Stranka pravde i razvoja, u koaliciji sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP), osvojila je više od 50 posto glasova za parlament.

Predsjedavajući Vrhovnog izbornog vijeća u Turskoj Sadi Guven izjavio je da je do sada prebrojano 97,7 posto glasova i da preostali glasovi neće uticati na konačni rezultat i pobjedu Erdoana.

Erdoan je, po objavi rezultata, čestitao narodu Turske na pobjedi demokratije.

“Narod mi je povjerio dužnost predsjednika. Sigurnost na biračkim mjestima i sloboda glasanja odraz su snage turske demokratije. Odzivom od gotovo 90 posto Turska je cijelom svijetu održala lekciju iz demokratije”, rekao je Erdoan komentarišući izborne rezultate, prenosi Al Jazeera.

Novim izborima turskim predsjednik dobio je nova izvršna ovlaštenja, javio je AP.

Guven je dodao da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je pet političkih stranaka prešlo prag od deset posto glasova, koji su potrebni da stranka dobije mjesta u parlamentu.

Stranke koje su prešle prag od deset posto glasova su Stranka pravde i razvoja, Stranka narodnog pokreta, Narodna republikanska stranka, Narodna demokratska stranka i takozvana “Dobra partija”.

Nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj zabilježen je pad vrijednosti američkog dolara u odnosu na tursku liru.

Prema trenutnom stanju, vrijednost turske lire je porasla i sada iznosi 4,58 u odnosu na dolar.

Prošle sedmice vrijednost turske lire je iznosila 4,68 u odnosu na američki dolar, prenosi TRT.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*