Srbijanska policija zbog štrajka neće osiguravati ‘Paradu ponosa’ u Beogradu

Pet policijskih sindikata u Srbiji koji broje više od 30 hiljada članova stupit će u petak, 26. septembra, u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja, najavili su danas predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata (NSP).

Negirajući svaki oblik politizacije tog štrajka, NSP će u obustavu rada stupiti s još četiri manja sindikata, javlja Anadolu Agency.

U obraćanju medijima, predstavnici NSP-a su istaknuli da građani ne treba da brinu za svoju sigurnost, ali da neće osiguravati “Paradu ponosa” koja je zakazana za nedjelju, 28. septembra.

Predstavnik NSP-a Velimir Lukić je rekao da će policajci redovno dolaziti na posao i intervenirati samo ako dođe do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“Nećemo obezbeđivati niti ‘Paradu ponosa’ niti bio koje druge skupove”, rekao je Lukić, naglasivši da je štrajk zakazan prije osam dana i da je poslodavac, MUP Srbije, to trebao da ima u vidu prilikom procjene sigurnosti za održavanje javnih skupova.

Kao razlog za stupanje u štrajk istaknuo je težak socijalni položaj zaposlenih u policiji kojima se najavljuje smanjenje plaće od 20 procenata. Lukić je rekao da policajci osam godina nisu dobili uniforme.

“Nećemo da dozvolimo da policajcima budu smanjivanje plaće, ni ove godine policajci neće dobiti uniforme. Policajci su jako nezadovoljni. Nismo zaslužili ovakav položaj kakav imamo u društvu”, rekao je Lukić na konferenciji za novinare.

On je izrazio očekivanje da će se oko 70 posto članstva sindikata odazvati pozivu na štrajk.

Među štrajkačkim zahtjevima je i potpisivanje kolektivnog ugovora, isplata putnih troškova za proteklih 12 mjeseci i garancija da plaća policajaca neće biti smanjivana pošto je prošlog mjeseca smanjena u prosjeku za četiri hiljade dinara.

Srbijanskim policajcima podršku je pružio Savjet evropskog sindikata policije (CEST), ukazujući da srbijanski policajci imaju najteži položaj u Evropi.

“Ovde je nateža situacija od 21 člana naše organizacije, plaće policajaca su najniže u Evropi”, rekao je predsjednik CEST Branko Prah.

Za nedelju, 28. septembra, zakazano je održavanje “Parade ponosa”, šetnje LGBT osoba, a istog dana u Beogradu je najavljeno održavanje više javnih i sportskih događaja.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.