Glavni tužitelj sastao se s predstavnicima Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović sastao se s predstavnicima Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa.

Predstavnice obitelji žrtava ratnih zločina, tražile su da se ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao i procesi ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina.

Glavni tužitelj upoznao je predstavnike obitelji žrtava, da Tužiteljstvo BiH ulaže maksimalne napore u ubrzanju rada na predmeta ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

– Intenziviranje aktivnosti dovelo je do rezultata, da je za samo osma mjeseci ove godine, podignuto 29 optužnica protiv 59 osoba, optuženih za ratne zločine, što je najbolji razultat u povijesti institucije, te da se očekuje da će do kraja godine, biti podignuto više od 50 optužnica za ratne zločine -istakao je glavni tužitelj.

U vezi s procesima ekshumacija, istakao je da Tužiteljstvo BiH stalno apelira na sve institucije u BiH, kao i međunarodne organizacije uključene u ovaj proces da daju maksimalnu podršku i resurse da se ovaj proces ubrza.

Također, istakao je da su nedavno dobijene satelitske snimke mogućih lokacija masovnih grobnica, od kojih se neke nalaze i u Podrinju, te da će se u narednom periodu pristupiti istraživanju ovih lokacija.

Predstavnici obitelji žrtava istakli su podršku u radu Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i podršku suradnji koja se na temelju Protokola o suradnji, ostvaruje s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije. Tužiteljstvo BiH održava dobre i partnerske odnose sa predstavnicima populacije žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih

krajeva BiH, jer Tužiteljstvo BiH i obitelji žrtava imaju isti cilj, otkrivanje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina i donošenje pravde za žrtve, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*