Rudo, BiH - 28. juli 2018: U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Rudo, članovi porodica ubijenih i Ruđana iz BiH i inostranstva, obilježen je Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u ovom gradu i njegovoj okolini. U Memorijalnom centru u Starom Rudom položeno je cvijeće, buketi cvijeća spušteni su i sa mosta u rijeku Lim, a u džamiji Kara Mustafa – paše Sokolovića proučen je tevhid. ( AA - Anadolu Agency )

Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratnih zločina na području Rudog

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Rudo, članovi porodica ubijenih i Ruđana iz BiH i inostranstva, obilježen je Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u ovom gradu i njegovoj okolini. U Memorijalnom centru u Starom Rudom položeno je cvijeće, buketi cvijeća spušteni su i sa mosta u rijeku Lim, a u džamiji Kara Mustafa – paše Sokolovića proučen je tevhid, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Evo već peta godina kako se okupljaju porodice ubijenih, odvedenih i nestalih Bošnjaka. Peta godina da ponavljamo jednu te istu priču, koju uvijek moramo pričati, pisati, na njoj insistirati, a to je da društvo mora učiniti više da bi se identifikovali i otkrili naredbodavci i počinioci velikih zlodjela koja su se ovdje desila. Moramo pričati i da se otkriju grobnice da bi mogli ljudi svoje najmilije sahraniti, dolaziti im“, rekao je predsjednik MIZ Rudo, Mustafa Bašić.

Zijad Muratović u Rudom je izgubio oca, dvojica braće su preživjela zatočeništvo i najteže mu pada što nema nikakvih pomaka u pravcu otkrivanja počinilaca i pronalaska grobnica.

„Najgora stvar je što Tužilaštvo ne radi ništa, što još za 101 ubijenu osobu nije podiglo nijednu optužnicu. Istraga sporo teče, tužioci se mijenjaju, tako da je vrlo malo podataka da li se šta radi ili ne“, naglašava Muratović.

Na mostu na rijeci Lim porodicama se pridružio i načelnik opštine Rudo Rato Rajak, koji je položio cvijeće na spomen obilježja ubijenima u Memorijalnom centru u Starom Rudom.

„Ja dok sam u Rudom i dok sam živ sigurno ću se potruditi da svaki put dođem ovdje jer ovo mjesto zaslužuje da svaki normalan čovjek iskaže poštovanje prema nevino stradalim ljudima i da saučestvuje u boli njihove rodbine“, rekao je Rajak.

Prisutni su posjetili i spomen sobu u okviru Memorijalnog centra, u kojoj su izložene do sada prikupljene fotografije ubijenih Ruđana.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.