Kako prepoznati lažnu aplikaciju?

Na pametnim telefonima držimo dosta važnih i potencijalno osjetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije. Evo savjeta kako ih možete prepoznati i zaštitite se.

Držite se proverenih trgovina aplikacija

Ovo je osnovna mjera opreza. Nabavkom aplikacija izvan službenih i provjerenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli pokupiti virus ili neki zlonamjerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude provjeriti aplikacije prije nego što ih puste u opticaj, piše tportal.

Čitajte recenzije aplikacija

Prije no što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte što su drugi rekli o njoj. Nemojte se zadržati na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj. Hakeri, naime, znaju angažirati ljude koji će pisati hvalospjeve njihovim malwareom zaraženim softverskim uratcima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to je li aplikacija za, primjerice, Netflix doista ono za što se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može biti znak upozorenja kako s aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto vrijedi i ako je opis vrlo oskudan – hakerima se ne da trošiti puno vremena na to.

Provjerite razvojne programere

Ne samo što trebate biti sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pozornost i na to tko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je riječ Facebookovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete biti dovoljno mudri i oprezni da biste provjerili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Provjerite web odredište razvojnog programera

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je vaš prijatelj! Potražite ih i doznajte više o njima. Imaju li službenu web stranicu? Je li ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li ih recenzirali u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Jesu li snimke zaslona nekvalitetne?

Slično kao i kod opisa aplikacija: ako su snimke zaslona kojima je aplikacija ilustrirana lošije kvalitete, veći su izgledi kako imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše ukrasti tuđe screenshotove nego praviti svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Provjerite koliko je puta aplikacija preuzeta. Riječ je o gruboj procjeni, ali dat će vam kakvu-takvu sliku o tome imate li posla s autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Na žalost, to funkcionira samo na Googleovom Playu, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Store.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.