Alija Izetbegović rođen na današnji dan prije 93 godine

Na današnji dan prije 90 godina rođen je Alija Izetbegović prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović je osnivač moderne Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je postao prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila u sastavu SFRJ do međunarodnog priznanja nezavisnosti 6. aprila 1992. godine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na današnji dan prije 93 godine rođen je Alija Izetbegović prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović je osnivač moderne Bosne i Hercegovine ( Aldıjana Hadzıc - Anadolu Agency )

Na današnji dan prije 93 godine rođen je Alija Izetbegović prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović je osnivač moderne Bosne i Hercegovine ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu” 1999. godine, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Istanbulski Univerzitet Marmara dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Dobitnik je državnog ordena Republike Turske (1997.), “Ordena nezavisnosti” odlikovanje države Katar (1998.), proglašen je za Islamsku ličnost godine, nagrada Ujedinjenih Arapskih Emirata (2001.), dobitnik je Šestoaprilske nagrada Grada Sarajeva (1997.)…

Ostaće zapamćena izjava Richarda Holbruka, arhitekte Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Alija Izetbegović je preselio na ahiret 19. oktobra 2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači  danas će se obilježiti 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*