Univerziteti iz Beograda i Ljubljane među 500 najboljih u svijetu, predstavnika BiH ni u 1.000

Na najnovijoj Šangajskoj listi 1.000 najboljih svjetskih univerziteta u ovoj godini, kao i ranije, nema visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine. Da u regionu sve nije sivo i crno pobrinuli su se Beograd, Ljubljana i Zagreb.

Među prvih 10 osam je iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi je Harvard, a zatim slijede Stanford, Cambridge (Velika Britanija), MIT, Berkeley, Princeton, Oxford (Velika Britanija), Columbia, California Institute of Technology i Chicago.

Beogradski univerzitet nalazi se na poziciji 301-400, dok je Univerzitet u Ljubljani na diobi 401-500. Univerzitet iz glavnog grada Hrvatske je na rangiran na poziciji 501-600.

Od visokoplasiranih evropskih univerziteta na 17. mjestu je University College London, a dva mjesta iza švicarski Swiss Federal Institute of Technology Zurich. Među neameričkim je na 22. mjestu Univeristy of Tokyo, a slijedi ga Toronto. Njemački univerzitet iz Heidelberga i Tehnički univerzitet Minhen su 47. odnosno 48. na listi.

Kriterijumi za rangiranje univerziteta na ovoj prestižnoj listi su broj Nobelovaca koji su studirali ili rade na univerzitetu, broj nagrada na određenom polju, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, utjecaj na nauku, citiranost radova i utjecaj na region, a lista se kreira u posljednjih 15 godina.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*