Komisija bez zajedničkog stava: Problem boraca opet vraćen Vladi

Ni današnja sjednica parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nije rezultirala usaglašenim tekstom ovog boračkog zakona.
Budući da Komisija nije uspjela postići saglasnost, Poslovnikom je određeno da de facto predloženo zakonsko rješenje izlazi iz parlamentarne procedure, vraća se premijeru Federacije BiH koji ima određena ustavna ovlaštenja, na osnovu kojih će odluči o daljoj sudbini ovog zakona.

“I prije današnje sjednice, rekao sam da oba doma Parlamenta FBiH moraju donijeti isti zakon da bi borci uživali svoja prava. Zakon neće donijeti nijedna komisija”, kazao je predsjedavajući Komisije Jasenko Tufekčić (SDA), obraćajući se novinarima i okupljenim borcima ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru.

“Dali su mi Prijedlog zakona o demobilisanim borcima na način na koji se tvrdi da ono što smo usvojili u Zastupničkom domu i Domu naroda i što smo prezentirali nije tačno, te da ono što su dostavile stručne službe nama nije tačno. Danas su pojedini delegati, članovi ove komisije rekli da se na osnovu onoga mi ne možemo usaglasiti i da ćemo ovo vratiti premijeru i Parlamentu, te da nakon toga donese konačnu odluku. Imao sam dobru namjeru da riješimo ovo, oni su dali ovo što su dali. Nama je bila želja da riješimo problem, sad smo ga ponovo vratili premijeru i Parlamentu i vidjećemo nakon toga šta će biti”, kazao je Tufekčić, nakon čega su prisutni borci negodovali i uputili mu salvu uvreda.

Dosadašnji član Komisije Davor Vuletić (DF) rekao je novinarima da podnosi ostavku na ovoj funkciji.

“Zaista nema smisla ove ljude varati dalje i proces dalje voditi na ovaj način. Sve je trebalo mnogo ozbiljnije da bude”, poručio je Vuletić, nakon čega su da borci pozdravili aplauzom odobravajući njegov čin.

On je potvrdio je da se Komisija nije uspjela usaglasiti, jer nije bilo zajedničkog stava.

“Sljedeća procedura, po Poslovniku, jeste da se Prijedlog sa svim amandmanima upućuje premijeru FBiH, koji odlučuje da formira svoju komisiju”, kazao je on.

Mišljenja je da je bilo dosta propusta u Parlamentu, te mnogo proceduralnih grešaka Komisije za usaglašavanje teksta.

“Nismo imali zapisnike sa prve i druge sjednice, a danas se čak nismo ni potpisali. Bilo je mnogo propusta u proceduralnom vođenju cijelog postupka”, kazao je Vuletić.

Član Komisije Predrag Kojović (Naša stranka) konstatovao je da postoji suštinsko nerazumijevanje čitanja Poslovnika.

“Postoji nerazumijevanje šta te riječi znače, iako su riječi iz Poslovnika upravo upotrebljene u onom značenju u kojem se upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Ne postoji saglasnost komisije o definiciji toga šta je borački dodatak. Imate jednu definiju gdje se kaže da je to egzistencijalna naknada, što će reći da se radi o socijalnom zakonu, sa druge strane imate drugu definiciju istog člana koja kaže da je to naknada za duševnu bol, što bi značilo da je to neka vrsta invalidnine. Ljudi koji su insistirali na ovome zakonu to nisu tražili. Nisu tražili ni socijalni ni zdravstveni zakon nego zakon koji će prepoznati njihovo učešće u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon osim boračkog dodatka sadrži 14 drugih vrlo važnih prava, ali je borački dodatak za borce postao pitanje časti”, rekao je Kojović.

“Izražena je sumnja da je u stručnim službama došlo do promjene teksova amandmana, posebno kod onih koje je uputio gospodin Mahir Mešalić i prema tome nismo mogli postići konsenzus. Donešena je odluka da se to uputi premijeru Federacije” kazao je član komisije Nasir Beganović (SBB)

On je naglasio da na današnjoj sjednici nije prisustovao ni premijer Novalić ni dopremijeri Federacije kao ni rukovodstvo Doma naroda federalnog parlamenta. Samo je gospodin Edin Mušić ispred predstavničkog doma bio prisutan.

Kazao je da je trebao biti prisutan i predsjednik Federacije ali nije bio ni on, te komisija nije mogla adekvatno da raspravlja o problemu.

“Mislim da je ovo još jedan pokušaj prevare boraca i nova kupovina vremena”, rekao je Beganović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.