Vlada RS: MUP da spriječi djelovanje drugih policija u BiH na teritoriji RS-a

Vlada Republike Srpske kao neustavne i nezakonite odbacuje pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske.

Vlada RS-a danas je na posebnoj sjednici razmatrala Prijedlog zaključka kojim se daje nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a da ne dozvoli na teritoriji Republike Srpske raspoređivanje pripadnika drugih policijskih agencija.

– Vlada Republike Srpske ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske  jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija Republike Srpske – zaključak je Vlade RS-a.

U saopštenju datom nakon sjednice navodi se da Vlada nalaže MUP-u RS-a da, u skladu sa Ustavom i zakonima, svim raspoloživim sredstvima spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a bez saglasnosti Vlade RS-a.

– Vlada Republike Srpske izražava spremnost da, u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH – navedeno je u saopštenju.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.