Evropska komisija odgovore na dodatna pitanja očekuje do početka oktobra

Priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije odvija se istom procedurom kao i u slučaju Upitnika. Cjelovite odgovore BiH činit će doprinosi nadležnih institucija na svim nivoima vlasti – kazala je za Fenu glasnogovornica Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić.

Po njenim riječima, institucije sa svih nivoa vlasti su već unijele doprinose u informacioni sistem napravljen da podrži ovaj zadatak i olakša razmjenu pisanog materijala između velikog broja učesnika u ovom poslu.

– Predsjedavajući i zamjenici radnih grupa u sistemu koordinacije sada analiziraju doprinose i pripremaju radne verzije odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije, o kojima će se pripadajuće radne grupe izjašnjavati – navodi Kavaz-Siručić.

Nakon što radne grupe okončaju svoj dio posla, slijedi verifikacija odgovora, razmatranje eventualno nefinaliziranih odgovora u forumu Komisije za evropske integracije, prevod, verifikacija prevoda, potvrda Vijeća ministara BiH i u konačnici dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropskoj komisiji.

Kavaz-Siručić napominje da je Evropska komisija u metodološkim napomenama uz dodatna pitanja kazala da bi cijenila da odgovore dobije u roku od tri mjeseca, što je kraj septembra, odnosno početak oktobra.

– Nesporno je da institucije imaju prethodno iskustvo u odgovaranju na Upitnik, da je cjelokupan sistem uhodan i da je ovaj posao realno moguće uraditi u tromjesječju. No, na pitanje da li će takva dinamika biti i realizovana, niko ne može dati pouzdan odgovor. Kao i tada, i sada je od rokova mnogo važniji sadržaj odgovora – zaključila je Kavaz-Siručić.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kako je tada saopćeno iz Direkcije za evropske integracije, dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)…

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Podsjećanja radi, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je početkom decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije, koji je sadržavao 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik uručeni su predstavnicima Evropske komisije 28. februara ove godine na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Upitnik je instrument kojim se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovori na pitanja iz Upitnika su jedan od izvora informacija koje će Evropska komisija u tome koristiti.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*