NSRS: Klub delegata Bošnjaka o povlačenju Izvještaja o Srebrenici

Danas će u Banjoj Luci biti održana sjednica Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a bit će razmatrani izglasani akti o stavljanju van snage Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Narodna skupština RS je na posljednjoj sjednici povukla izvještaj Komisije, a toj sjednici nisi prisustvovali poslanici iz reda Bošnjaka.

I Vlada Republike Srpske, u skladu sa odlukama entitetskog Parlamenta, stavila je prije dvadana van snage Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice o događajima od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen 2004. godine. Prema zaključku Vlade, događaje u Srebrenici trebalo bi da ispita “nezavisna međunarodna komisija”.

Odluke NSRS i Vlade RS o stavljanju van snage Izvještaja o Srebrenici već ranije je naišao na žestoke kritike iz zemlje i svijeta zbog insistiranja na tome da je genocid u Srebrenici “preuveličan”. Gotovo svi smatraju da je u RS-u trenutno na sceni prekrajanje historije, odnosno proces negiranja genocida koji su provele ratne vlasti Republike Srpske.

Cilj je, kako se smatra, umanjiti odgovornost tadašnjeg vrha Republike Srpske za likvidiranje više od 7.000 zarobljenika i civila bošnjačke nacionalnosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*