Humanitarne organizacije iz Turske dijele kurbansko meso socijalno ugroženima u BiH

Crveni polumjesec Turske i turska Fondacija Diyanet (TDV) kurbansko meso za koje su sredstva uplatili dobrotvori iz te zemlje, dodijelit će socijalno ugroženima u Bosni i Hercegovini.

U okviru saradnje Crvenog polumjeseca i Crvenog krsta, u Tomislavgradu bit će žrtvovano 250 grla krupne stoke čije će meso tokom Kurban-bajrama biti podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu.

Huseyin Gundogan, šef odjela Crvenog polumjeseca Turske u Balikesiru, izjavio je kako se kurbani žrtvuju u skladu s vjerskim propisima i uz nazočnost vjerskih službenika.

Gundogan je kazao kako će kurbansko meso biti podijeljeno ljudima širom BiH.

”Amanet oko 180.000 naših građana u Turskoj i inostranstvu ispunjavamo u 40 zemalja. Merhamet turskog naroda približavamo ljudima na tim područjima“, pojasnio je.

Generalni sekretar Crvenog krsta Federacije BiH Namik Hodžić izjavio je kako će meso danas biti podijeljeno u Tomislavgradu, Livnu, Kupresu i Donjem Vakufu.

”Podijelit ćemo i javnim kuhinjama u Glamoču i Bugojnu. U narednim danima bit će podijeljeno i javnim kuhinjama u Sarajevu, Mostaru i Zenici“, dodao je.

Ataše za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli izjavio je kako Uprava za vjerske poslove te zemlje (Diyanet) i TDV ove godine namjerava u 145 zemalja žrtvovati kurbane, za koje su sredstva uplatili dobrotvori u Turskoj.

”TDV je ove godine u Bosnu i Hercegovinu poslao 70 kurbana. Danas su kurbani žrtvovani u Visokom“, pojasnio je Atli.

Atli je dodao kako će kurbansko meso u saradnji s Islamskom zajednicom u  BiH biti podijeljeno i migrantima u Krajini.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*