Mekka, Saudijska Arabija - 21. august 2018: Muslimani širom svijeta obilježavaju jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram. Oko dva miliona hadžija klanjalo je bajram-namaz u haremu Kabe u Meki. Brojni muslimani iz cijelog svijeta nalaze se u Meki gdje obavljaju hadž, jednu od pet islamskih dužnosti. ( Behçet Alkan - Anadolu Agency )

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram: Dva miliona hadžija u haremu Kabe

Oko dva miliona hadžija klanjalo je bajram-namaz u haremu Kabe u Meki. Brojni muslimani iz cijelog svijeta nalaze se u Meki gdje obavljaju hadž, jednu od pet islamskih dužnosti.

I džamije u Njemačkoj bile su jutros pune muslimana koji žive u toj zemlji. Bajram-namaz klanjali su u džamijama u Berlinu i Kelnu.

Zbog nedostatka prostora unutar džamija veliki broj vjernika bajram-namaz klanjalo je u haremima džamija.

Bajram-namaz klanjali su i vjernici u Palestini. U džamiji Ed-Darif u Ramallahu bajram-namaz je klanjao i palestinski premijer Rami el-Hamdallah kao i članovi Centralnog komiteta Fataha.

Hamdallah je poručio da ostaju pri odluci o formiranju nezavisne države Palestine sa Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Veliki broj vjernika bajram-namaz je klanjalo na stadionu Amahoro u Kigali u Ruandi. U bajramskoj hutbi su poslane poruke bratstva i zajedništva. Poručeno je da u Ruandi, gdje živi oko deset posto muslimana, muslimani i kršćani žive u miru.

Vjernici su bajram-namaz klanjali i u Tripoliju u Libiji kao i egipatskom Kairu.

Veliki broj vjernika ispunio je i džamije u kamerunskom gradu Yagoua. Džamije su bile male da bi primile veliki broj vjernika na bajram-namazu pa su muškarci, žene i djeca ispunili i ulice ovog grada.

Vjernici su ispunili historijske džamije širom Turske. Posebnu draž bajram-namaza moglu su osjetiti vjernici koji su ovu molitvu obavili u historijskim stoljetnim džamijama Istanbula.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*