London protiv promjena granica na Balkanu

Velika Britanija saopštila je da je protiv promjena granica na Balkanu i da bi Srbija i Kosovo trebalo da riješe problem uzajamnim priznanjem.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je jučer da je “normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za bezbjednost, stabilnost i napredak ove zemlje i šireg regiona”, prenio je Politico.

“Ova vlada vjeruje da bi to trebalo da bude osnova priznavanja nezavisnih suverenih država u okviru njihovih trenutnih granica”, rekao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Promjeni granice između Srbije i Kosova izričito se ranije ovog mjeseca usprotivila njemačka kancelarka Angela Merkel, ali je ove sedmice istupila manje izričito po tom pitanju navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Bolton rekao je prošle sedmice da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova, poslije čega je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

(BETA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*