Stranice za skidanje videa s YouTubea najveća prijetnja za muzičku industriju

Internetske stranice za skidanje sadržaja sa YouTubea predstavljaju najveću prijetnju globalnoj muzičkoj industriji, piše The Independent.

Internetske stranice omogućavaju pretvaranje, odnosno konvertovanje, YouTube videosadržaja u MP3 datoteku, što se potom olako može koristiti na mobitelima, računarima ili drugim uređajima.

Stranice za konvertovanje i skidanje YouTube sadržaja, prema pisanju The Independenta, privlače milione posjetilaca, a procjene kazuju da se u Velikoj Britaniji tim načinom najviše koriste mladi od 16. do 24. godine.

Međutim, trećina starijih od te životne dobi također skida muziku sa Google platforme. Druge platforme, kao što su DailyMotion, SoundCloud i Vimeo, također su na udaru ilegalnih stranica za skidanje sadržaja, ali je YouTube daleko najtraženiji.

Organizacije koje predstavljaju kompanije muzičke industrije u SAD-u i Velikoj Britaniji započele su još 2016. godine pravnu bitku protiv takvih internetskih stranica, koje nazivaju piratskim, a prvi rezultati su već vidljivi.

Internetska stranica MP3Fiber je početkom sedmice prisiljena da bude ugašena nakon pravnog pritiska, međutim još uvijek je u funkciji.

Desetine sajtova koji nude slične usluge i dalje ostaju aktivni i lako su dostupni preko Googlea, čiji pretraživač pruža više od 100 miliona rezultata za pojam “YouTube MP3 converter”. Na YouTubeu čak postoji videosadržaj koji objašnjava kako njihov sadržaj konvertovati u mp3 i downloadovati.

British Phonographic Industry (BPI) spada među one organizacije koje pokušavaju da obrišu ove ilegalne lokacije sa interneta i podstiču korištenje legalnih muzičkih spotova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*