Havarija u Luci Ploče već uzrokuje poskupljenje naftnih derivata u BiH

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je u srijedu Naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH i sagledala štetu nastalu prilikom udara tankera u terminal.

Posljedica udara je, kako je delegaciju informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

“Problem je vezivanja, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana”, istakao je Bašić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

“Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu dana”, naveo je Novalić.

Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će delegacija federalne vlade nakon posjete vidjeti šta se može uraditi da što prije bude u funkciji.

Ukrcavanje u naftnom terminalu ne funkcionira od 5. avgusta, a prema procjenama za mjesec i pol do dva, moglo bi se osposobiti da na terminal upolovljavaju brodovi do stotinu metara dužine. Oni veći do daljnjeg neće moći uplovljavati.

(indikator)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*