U VSTV-u najveći “višak” zaposlenih

Prosječan broj zaposlenih u institucijama BiH iznosio je u prvoj polovini godine 21.812, a devet institucija imale su više zaposlenih u odnosu na projekciju za ovu godinu, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine za pola godine, koji je usvojio Savjet ministara BiH.

Najveći “višak” zaposlenih je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, odnosno njih 54, a nadležni to pravdaju činjenicom da se finansiraju iz donatorskih sredstava, piše “Glas Srpske”.

“VSTS je isplatio plate iz donatorskih sredstava za dodatnih 55 osoba koje nisu sistematizovane u pravilniku, a angažovane su na realizaciji projekata koji se, između ostalog, odnose na projekte podizanja efikasnosti sudija i tužilaca, te rada na predmetima ratnih zločina”,navedeno je u izvještaju.

Sud Bosne i Hercegovine imao je iz donatorskih sredstava povećanje na stavci bruto plate i naknade plata, od čega je izvršeno 223.177 KM i to na projektu “Donacija EU za Sud BiH – IPA 2013. godine”.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ima potrebu za radnicima zbog predstojećih izbora, a na listi onih sa viškom službenika su i Institut za akreditaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem, te Kancelarija za razmatranje žalbi, gdje su ti kadrovi zaposleneni na određeno vrijeme.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Zdenka Džambas naglašava da mnoge stvari ne štimaju i da je jasno da nekih pravila i obećanja nema u praksi.

“Zapošljavanje po partijskoj liniji i uhljebljavanje imamo u mnogim institucijama, a svima je odavno trebalo biti jasno da se novac mora racionalno koristiti, kako iz kase, tako i iz donacija koje stižu na određene adrese u BiH”, rekla je Džambas.

(SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*