ICMP: Globalni odgovor na globalni izazov

Dvoje forenzičkih stručnjaka iz Čilea završili su trodnevni posjet Bosni i Hercegovini koji je imao za cilj upoznavanje sa radom ICMP-a.

Održano je nekoliko sastanaka s osobljem Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Posjeta reflektuje potrebu za globalnim odgovorom na globalni izazov pitanja nestalih osoba u kojem ICMP ima vodeću ulogu.

The Servicio Médico Legal (SML) je vodeća agencija čiji je zadatak identifikacija nekoliko hiljada osoba koje su nestali u Čileu u toku vojne diktature u periodu od 1973. do 1990. godine.

Čileanske vlasti primjenjuju sistematski i zakonit pristup kako pronalasku nestalih, tako i rješavanju društvenih tenzija koje su nastale kršenjem ljudskih prava u pomenutom periodu.

ICMP sarađuje sa SML-om od 2008. godine na testiranju 2.432 DNK iz krvnih uzoraka kao i 194 koštanih uzoraka, te pruža tehnički potporu u procesu provjere podudaranja uzoraka DNK.

Posjetu SML stručnjaka za forenziku, Macarena Arias i Jorge Pinares omogućila je Ambasada Čilea u Mađarskoj, koja je odgovorna za odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger je razgovarala sa članovima čileanske delegacije.

– Saradnja ICMP-a i čileanske forenzičke zajednice je omogućila razmjenu stručnih i tehničkih kapaciteta što je finansijski opravdano i što u isto vrijeme povećava učinkovitost u radu. ICMP cijeni odlučnost i posvećen pristup čileanske vlade ovom pitanju, izjavila je Bomberger.

Članovi delegacije su upoznati s postojanjem jedinstvenog ICMP-ovog Sistema za upravljanje forenzičkom bazom podataka, kao i s radom i iskustvom organizacije u oblasti forenzičke antropologije, forenzičke arheologije.

Osim obilaska ICMP-ovog laboratorija za analizu DNK u Sarajevu, takođe su posjetili Podrinje Identifikacijski Projekat kao i ICMP-ov Odsjek za koordinaciju identifikacija u Tuzli.

U toku posjete, čileanski stručnjaci su upoznali kolege iz ICMP-a s naporima koji se ulažu u Čileu u konsolidaciju učinkovitog i održivog sistema pronalaženja i identifikacije nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*