Evropska komisija nije dala “zeleno svjetlo” planu restrukture Uljanika

Evropska komisija nije dala saglasnost hrvatskoj vladi na nacrt programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, poručivši Zagrebu da je potrebna njegova dorada, a primjedbe su se prvenstveno odnosile na narušavanje tržišne konkurencije i preveliku finansijsku pomoć države.
Mišljenje Evropske komisije, koje se napeto čeka od jula, stiglo je u Zagreb u ponedeljak, potvrdili su u Ministarstvu privrede za Poslovni dnevnik, dodajući da su dokument s komentarima EK prosledili Upravi pulskog brodogradilišta.

Od Uprave Uljanika, hrvatsko Ministarstvo privrede je zatražilo da svoj nacrt programa usklade sa zahtevima koji, kako ističu, “u ovom trenutku Evropskoj komisiji predstavljaju ključne argumente zbog kojih ne može da da saglasnost na predloženi Nacrt programa restrukturiranja”.

“Ovakva ”korpa” iz Brisela se i očekivala, posebno poslije posjete evropske komesarke za zaštitu tržišne konkurencije, koja je dala do znanja da je u predloženom programu udio države u trošku restrukturiranja veliki, te da privatni ulagač treba da da veći doprinos”, piše Poslovni.

Za Komisiju je važno, dodaje list, da se programom ne narušava tržišna utakmica i ne daju prekomerne subvencije, a svi detalji vezani za smanjivanje proizvodnje i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene zemljišta koje preduzeće ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni.

Poslovni i ocjenjuje da će rješavanje jednog od najspornijih pitanja u zamišljenom restrukturiranju – uključivanje biznisa s nekretninama kao uslova za nastavak proizvodnje brodova u Puli – vlada očigledno prepustiti Istarskom demokratskom saboru, Upravi Uljanika i njenom strateškom partneru Danku Končaru da ga sami raspletu.

“U ovom trenutku, Nacrt programa predviđa diverzifikaciju poslovanja Uljanik grupe koja zahteva izmjenu prostorno-planske dokumentacije na lokalitetu brodogradilišta, te je za predmetno usuglašavanje potrebno i mišljenje lokalne i regionalne samouprave”, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je, nakon izjava gradonačelnika Pule i župana Istarske županije da u ovom trenutku nisu spremni da promenama prostorno-planske dokumentacije omoguće predloženu diverzifikaciju, za vladu nejasno da li strateški partner, kog je odabrala Uprava kompanije, želi pod takvim uslovima da uđe u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*