Zbog krađe identiteta bh. građana CIK će Tužilaštvu BiH uputiti blizu 150 prijava

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku da će Tužilaštvu BiH uputiti prvi kontingent od 150 prijava građana o tome da su bez njihovog znanja prijavljeni da glasaju putem pošte iz inozemstva iako žive u BiH.
Pri podnošenju informacije ukazat će se, kako je to istaknuto na 52. sjednici CIK-a BiH, kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prevaru.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić priznala je na sjednici da je problem eskalirao, naročito zbog toga što ne znaju koliko takvih slučajeva ima. Napomenula je kako je CIK BiH na vrijeme upozoravao na manipulacije, prebacujući odgovornost na druge institucije.

Informacija za Tužilaštvo
Stručna saradnica za odnose s javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić je nakon sjednice pojasnila da je spremna informacija i da će ona danas biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

“Informacija se odnosi na eventualno počinjenje krivičnih djela, a u vezi sa prijavom birača koji glasaju putem pošte. Informacija obuhvata blizu 150 osoba, i to na način da sadrži tri službene zabilješke iz PU Odžak, koja se odnosi na izjave tri lica da ih je neko mimo njihove volje prijavio da glasaju putem pošte. Zatim obuhvata prijavu jednog fizičkog lica iz Orašja, koji prijavljuje četiri osobe sa ličnim podacima, da ih je neko mimo njihove volje registrovao da glasa putem pošte, i navodi imena dodatnih 137 osoba bez ličnih podataka za koje ta fizička sumnja da je njihova izborna volja zloupotrebljena”, kazala je Pirić.

Dodala je da informacija, koja će biti dostavljena Tužilaštvu, također sadrži ono što su dobili iz Gradske izborne komisije Doboj, koja je prikupila lične podatke od pet osoba koji su u Doboju prijavili da ih je neko mimo njihove volje registrovao da glasa putem pošte.

“Informacija također sadrži 50 pojedinačnih prijava osoba koje su se javili CIK-u putem maila ili telefonski, da ih je neko registrovao da glasa putem pošte, a oni to nisu uradili”, rekla je Pirić nakon sjednice.

Mjere CIK-a BiH
CIK BiH će, prema zaključku sa današnje sjednice, svim gradskim izbornim komisijama dostaviti biračke spiskove, za konkretnu općinu, birača koji su registrovani da glasaju putem pošte.

“Ti birački spiskovi su korigovani u smislu podataka, oni sadrže ime, prezime, datum rođenja i mjesto rođenja. Zadužiće se gradske izborne komisije da na pogodan način upoznaju birače, da objave te biračke spiskove, da evidentiraju sve one koji prijave nakon izlaganja tih spiskova da su mimo volje registrovani da glasaju putem pošte, da nas o imenima tih osoba obavijeste najkasnije do 6. oktobra, a da ukoliko se takvih osoba pojavi i na dan izbora, da na dan izbora do ponoći dostave informacije CIK-u sa podacima tih osoba”, istakla je Pirić.

Problem sa IDDEEA-om
Na sjednici se, uz ostalo, razgovaralo i o informaciji Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu (IDDEEA) o tome da su stotine hiljada birača u BiH bez lične karte.

Naime, broj važećih ličnih karata koje su izdate u BiH osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Član CIK-a Suad Arnautović je kazao da su informacije koje je iznijela IDEEA vrlo opasne, jer se dovodi u pitanje integritet cjelokupnog izbornog procesa.

“Predlažem da organizujemo sastanak s direktorom IDEEA-e, kao i s direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka”, kazao je Arnautović napominjući da su te institucije obavezne da zakonski pomažu u izbornom procesu.

Istakao je da prije CIK-a BiH postoji odgovornost drugih institucija koje izdaju lične dokumente.

“Propisana je zakonom uspostava Centra za birački spisak. Ovdje imamo nekoliko plasiranih stvari, da se ne zna šta je Centar za birački spisak. Ne može svako izdavati dokumente i poništavati lične dokumente”, istakao je Arnautović.

“Trebamo raditi zajedno s IDEEA-om na jedinstvenoj metodologiji rada, da nemamo parcijalne radnje. Ako je nešto urađeno nepropisno, ne možemo mi to pokriti”, istakao je on.

Nevažeći dokumenti
Hadžiabdić je kazala da je čak bilo više od milion isteklih dokumenata.

“Nisu problem CIK-a nevažeći dokumenti. Informacija nije do kraja lijepo objašnjena javnosti. Za sve to nije odgovoran samo CIK. Mi smo odgovorni za birače izvan BiH. Ali ja ne mogu ispraviti činjenicu da je toliki broj nevažećih dokumenata. Postoje ljudi kojima su istekli dokumenti, koji su otišli iz BiH pa nisu obnovili dokumente”, rekla je Hadžiabdić.

Na sjednici CIK-a je pod posljednjom tačkom dnevnog reda, šturo nazvanom ostalo, raspravljano o prijavama građana zbog izbornih prevara. Istaknuto je da je do sada bilo 950 žalbi i da su izvršene provjere u tri općine.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da je riječ o sumnji na počinjenja krivičnih djela za koja nisu nadležni. Podsjetila je kako u ranijem periodu prijave Tužilaštvu nisu polučile konkretne sankcije, kao i da ovaj put procedure provjera traju veoma dugo.

Novi generalni sekretar
Centralna izborna komisija je, također, nakon dvije godine dobila novog generalnog sekretara. Riječ je o Goranu Miškoviću.

“Dobili smo generalnog sekretara u značajnom trenutku. Bit će to vatreno krštenje. Ako odgovori zadatku u ovo predizborno vrijeme definitivno će biti pravi čovjek na pravom mjestu”, kazala je Hadžiabdić.

Također, CIK je usvojio odluku prema kojoj će Centar za brojanje glasova biti stavljen pod videonadzor. Četiri kamere će sve vrijeme pratiti proces. Radi se o pilot projektu koji će se narednih godina koristiti i za biračka mjesta.

Na sjednici je ustanovljeno i da 9 od 124 političke stranke nije kršilo zakon. Najavili su da će pokrenuti postupke, jer su prekršili Zakon o finansiranju stranaka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*