Južnoafrička Republika legalizirala upotrebu kanabisa

Najviši sud u Južnoafričkoj republici legalizirao je upotrebu kanabisa odraslih na privatnim posjedima.
Kada je ustavni sud odobrio ovaj zakon, aktivisti koji su se zalagali za njega sreću su iskazali pjevajući pjesmu “Weed are free now”, piše BBC.

Odluka o legalizaciji i uzgoju marihuane za privatnu potrošnju donesena je jednoglasno. Međutim Južnoafrička vlada usprotivila se legalizaciji, tvrdeći kako je “droga štetna” za zdravlje ljudi.

Sve je počelo kada su se tri korisnika marihuane suočila s procesuiranjem zbog upotrebe marihuane, kazali su kakota zabrana predstavlja ograničavanje slobode njihova izbora i zadire u njihov privatni život.

“Ukoliko odrasla osoba koristi ili uzgaja marihuanu u privatne svrhe, to neće biti prekršaj”, navodi se u odluci suda.

Međutim, ono što je nezakonito jeste koristiti kanabis u javnosti, te prodavati ga i isporučivati.

Vijeće za razvoj kanabisa pozdravilo je odluku Ustavnog suda, te pozvalo vladu da odbaci optužbe protiv osoba kod kojih je pronađana droga.

“Vlada bi trebala biti liberalnija i trebala bi legalizirati korištenje marihuane i u javnosti“, kazao je Jeremy Acton, predsjednik Dagga stranke koja se bori za korištenje kanabisa.

Kanabis se naziva “dagga” u Južnoj Africi.

Ova presuda podsjetnik je da je ustav Južnoafričke Republike jedan od najliberalističnijih u svijetu, te da podupire pojedinačna prava, u ovom slučaju pravo na uzgoj i pušenje vlastite marihuane.

Odluka Ustavnog suda usredotočena je na pitanje privatnosti i pravo osobe da čini što želi u vlastitom domu.

Neke države koje su također legalizirale upotrebu marihuane su i Holandija, Portugal, Češka, Argentina dok Sjeverna Koreja ovu biljku ne smatra drogom, dok je u Kini, Egipatu, Francuskoj, Indoneziji, Japanu, Maleziji, Nigeriji, Norveškoj, Filipinima, Poljskoj, Kubi, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Južnoj Koreja, Tajlandu, Turskoj, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Vijetnamu upotreba marihuane strogo kažnjiva.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*