Protiv Sergeja Trifunovića podnesena krivična prijava zbog teške prevare

Protiv glumca Sergeja Trifunovića i njegove fondacije Podrži život podnesena je prijava za djelo teške prevare, piše srpski Kurir.

Prijavu je podnio Savjet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

Naime, nakon što su se u srpskim medijima pojavili napisi o tome kako je novac namijenjen liječenju djece u humanitarnoj organizaciji Podrži život, srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je u Skupštini Srbije da će od nadležnih tražiti provođenje kontrole trošenja novca.

Sergej, osnivač fondacije, je tom prilikom izjavio da se novac ne zloupotrebljava, već se koristi isključivo za liječenje djece.

– U četiri godine, koliko, fondacija postoji, ni jedan organ nije došao provjeriti rad fondacije iako ih ja stalno pozivam. Jedva čekam da se to dogodi, ja ću im osobno kuhati kavu i nositi očevu rakiju, ako treba, natjerat ću majku da spremi sarme za gospodu iz nadležnih organa koji će utvrditi ima li nekakvih nepravilnosti, rekao je Sergej tom prilikom.

Nakon podnošenja prijave, prenosi Kurir, fondacija je u priopćenju priznala da su ulagali novac u jedan investicijski fond, no naglasili su da nije prekršen zakon, a oni su tako uspjeli dobiti više novca za liječenje.

– Fondacija je, u skladu s odredbama Zakona o zadužbinama i fondacijama, uložila novac u iznosu od 15.500.000 dinara u investicijski fond Ilirika radi oplođivanja tih sredstava, sve u cilju uvećanja materijalnih mogućnosti za pomoć oboljelim mališanima kojima je takva pomoć najpotrebnija, pišu oni.

Dodali su kako spomenuti zakon daje legalnu mogućnost svim fondacijama da ulaganjem prikupljenih sredstava i ubiranjem kamata uvećava materijalne mogućnosti za ostvarenje humanitarnih ciljeva i naglasili da su sredstva uložena u fond “pod izričitim uvjetom da se u svakom trenu, kad to zahtijeva potrebe pomoći oboljelim mališanima, mogu iz fonda povući”, te da su inicijalna sredstva uložena u fond već uvećana za preko 500.000 dinara.

– Naša Fondacija ni na koji način nije povrijedila zakon, nije se ‘kockala’ prikupljenim sredstvima, nije vršila nikakvu ‘zloupotrebu’, nije izašla van okvira humanih ciljeva radi kojih je osnovana niti je na bilo koji način ‘prevarila’ i ‘obmanula’ donatore i roditelje, a svaki iznos za liječenje bolesnih mališana koji je prikupila naša fondacija i utrošen u svrhu ostvarivanja humanitarnih ciljeva se može transparentno provjeriti, zaključuju oni.

(Kurir)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*