Pronašli smo lijek protiv ebole!

“Pronašli smo lijek protiv ebole”, objavio je na konferenciji za novinare Udom Kachintorn, tajlandski naučnik i dekan medicinskog fakulteta koji se nalazi u sklopu bolnice Siriraj, najstarije i najveće bolnice u Bangkoku.

Prema njegovim riječima, tim tajlandskih naučnika pronašao je anti-tijela koja suzbijaju virus ebole, prenosi Daily Mail. Iako novi lijek još nije prošao testiranja na životinjama, a kamoli na ljudima, Tajlanđani tvrde da bi mogli početi proizvoditi eksperimentalno cjepivo u velikim količinama već za godinu dana.

“Otkrili smo sasvim novu strukturu anti-tijela. novi mehanizam koji na najefikasniji način do sada ubija virus ebole”, tvrdi Udom, te dodaje kako bi anti-tijela trebala infiltrirati zaražene stanice, te uništavati proteine ebole.

Anti-tijelo se razvija od ljudskih stanica, zbog čega je bezopasno za ljudski organizam, te ga je moguće u kratkom vremenskom razdoblju proizvoditi u velikim količinama. Tajlandsko-kubanska farmaceutske kompanija Siam Bioscience već je izrazila interes da se uključi u testiranje i proizvodnju lijeka protiv ebole.

Tajlandski znanstvenici u kontaktu su i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), koja je zatražila da testira anti-tijela koja su otkrili.

Podsjetimo, procjenjuje se da je ebola u zadnjih šest mjeseci u zapadnoj Africi zarazila 6553 osobe, od čega ih je 3100 umrlo. Ovo je najgora epidemija ebole otkad je virus otkriven 1976. godine.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*