Počelo protestno okupljanje u Mostaru zbog izbora Komšića

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, novi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda nakon što je u utrci za ovu poziciju pobijedio kandidata HDZ-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Povodom pobjede Komšića, u dijelu Mostara večeras u organizovani protesti.

Kao organizator prosvjedne šetnje navedena je “hrvatska mladost”. Građani su pozvani da se okupe u 18.00 sati kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru gdje će se, kako su najavili, “prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo”.

Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je poručio da je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da je predstavnik svih građana u Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvata.

Protestna šetnja krenut će prema Uredu člana Predsjedništva BiH u Mostaru koji je svojevremeno otvorio Dragan Čović. Komšić je nakon izbora i pobjede ponudio da se ovaj ured koristi za potrebe studenata.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*