Treća revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine održana u Dvoru u Tolisi

Treća revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine održana je u Dvoru u Tolisi, u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Orašje i Centra za kulturu Orašje, a pod supokroviteljstvom Općine Orašje, Međureligijskog vijeća BiH i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Reviju su, posavskim bećarcem, otvorile članice KUD-a Ravnica Oštra Luka-Bok, a potom su uslijedili i govori organizatora.

Tijekom večeri djeca, djevojke i mladići, obučeni u narodne nošnje etničkih i vjerskih skupina BiH, prikazali su bogatstvo tradicije i kulture koju baštine i čuvaju od zaborava.

Prikazane su narodne nošnje iz Posavine (Oštra Luka/Bok, Orašje, Tolisa, Odžak, Tarevci) i Semberije (Janja), zatim s Kosova, Glamoča, Šumadije, Sarajeva, Doboja, te Mostara, Trebinja, Kladnja i Nevesinja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Siniša Markanović uz pratnju učenika KŠC-a iz Žepča, Alma Subašić, Senad Kukuljević, ansambl “Balsika” iz Tuzle i Zanin Berbić, bh. interpretator sevdalinki iz Gradačca.

Uz reviju narodnih nošnji, gosti su imali priliku pogledati i izložbu radova s likovne radionice “Umjetnost u službi vjere i mira” koju su također zajednički organizirali OMS i Centar za kulturu Orašje. Udruga žena “Posavski cvijet” postavila je izložbu svojih rukotvorina, objavljeno je na službenim stranicama Općine Orašje.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*