(VIDEO) Slučajeve prijaviti MUP-u TK: Djeca migranti i djeca bez pratnje u opasnosti da postanu žrtve trgovine ljudima

U polju trgovine ljudima posebno se ističe prosjačenje djece. Ovaj problem prisutan je u cijeloj BiH pa i u Tuzlanskom kantonu.

Tim povodom, kao i u cilju obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, članovi Udruženja “Zemlja djece u BiH” i Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle, uličnim preformasom, obilježili su 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Osim uličnog performansa, u Tuzli je održana javna debata na temu „DJECA U POKRETU, DJECA BEZ PRATNJE – reaguj i spriječi trgovinu djecom!”.

Tom prilikom je istaknuto da je uloga građana u samoj prevenciji trgovine ljudima je izuzetno bitna. Sve slučajeve je potrebno prijaviti policiji na 122, jer ukoliko nadležne služne nemaju informacije ne mogu ni blagovremeno reagovati.

Jedan od učesnika debate „DJECA U POKRETU, DJECA BEZ PRATNJE – reaguj i spriječi trgovinu djecom!” ispred MUP-a TK, bio je i Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

On je tom prilikom između ostalog napomenuo da, i ukoliko građani primjete grupe migranata koje se kreću gradom, bez obzira da li su u grupama djeca ili ne, njihova je obaveza i dužnost je da prijave slučaj MUP-u TK na 122, jer su „djeca u pokretu“ u najvećoj opasnosti da budu žrtve trgovine ljudima, kao i sve osobe koje su u migracijama.

Opširnije u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*