Ispovijest sabornice ukazala na veliki problem žena u regiji

Nakon što je Ivana Ninčević Lesandrić, zastupnica u hrvatskom saboru, izjavila da joj je kiretaža u splitskoj bolnici urađena bez anestezije, žene iz Bosne i Hercegovine su progovorile o sličnim ili istim iskustvima. Pod hashtagom #prekinimošutnju2018, žene iz cijele zemlje su progovorile o iskustvima, ne samo o kiretaži, već i o samom porodu.

Hashtag #prekinimošutnju, zapalio je, nakon Hrvatske i društvene mreže u Bosni i Hercegovini. Ovo je dio ispovijesti žena širom zemlje:

1.”Cijeli dan se deru na mene, jer kada mi kažu da se popnem na krevet zbog CTG-a ili kad me doktorica trebala pregledati, da pređem u drugu prostoriju, nisam mogla odmah skočiti, kako su to one zamislile. Cijeli dan sam slušala kako sam bezobrazna, jer one nemaju cijeli dan da me čekaju”.

2: “Prvi porod, Koševo, rezana na živo, sve sam osjetila na živo, bez anestezije”.

3: “Ona mi je samo preuzela bebu i priđe da me šije, na živo, bez anestezije”.

4: “Prvi porod. Tortura šivanja rane na živo. I dan danas mi je ostao, kako fizički, tako i psihički ožiljak, koji me svaki put na to podsjeti”.

Stotinu ovakvih ispovijesti prikupile su članice Udruženja “Prirodan porod”, kako bi alarmirali i nadležne u BiH. Ispovijesti i dalje svakodnevno pristižu.

“Mi smo pokrenuli #prekinimo šutnju zbog intervencije saborske zastupnice, zbog intervencija koje se rade bez anestezcije, ili bez adekvatne anestezije, ali se svjedočanstva tiču čitavog poroda. Žene spominju kiretažu, ali i opišu čitav porod od početka do kraja. Mi potičemo da se o tome govori i da izlaze na vidjelo stvari koje se dešavaju, a mi kao žene koje smo rađale, znamo da su istina, počevši od neadekvatne komunikacije osoblja. Van pameti je da se galami na porodilju ili da se bude grub na bilo koji način”, ukazala je Amra Čerimagić, predsjednica Udruženja “Prirodan porod”.

Ispovijesti sa bosanskohercegovačkih porodilišta članice Udruženja adresirale su na Federalno, ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te Komisiju za ravnopravnost spolova.

Inače, pacijent ima pravo na prigovor zdravsvenom radniku, ili direktoru zdravstvene ustanove. Ukoliko nije zadovoljan odgovorom, zaštitu prava može tražiti i pri nadležnom ministarstvu zdravstva.

Iako su online platforme ispunjene nizom ispovijesti o negativnim iskustvima, stvari su drugačije kada su u pitanju zvanične prijave. Tako i u ministarstvu zdravstva, i u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kažu da nisu primili slične pritužbe.

U Udruženju “Prirodan porod” vjeruju da su žene malo ili nimalo informisane o tome – kome se žaliti, te da na žalbe zaborave usljed teškog psihičkog ili fizičkog bola. Ipak se nadaju da će akcijom #prekinimošutnju pokrenuti i promjenu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*