Stolac proslavio Dan oslobođenja: Da li je grad uopće slobodan i da li se nalazi u BiH

Demir Mahmutćehajić, predsjednik stolačke organizacije SDP-a na skupu je pročitao Deklaraciju ZAVBOBIH-a, a kaže nam kako je važno da se godišnjica oslobođenja Stoca od fašizma obilježava uz veliko prisustvo antifašista iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i velikog broja Stočana.

“Vrlo je važno da svake godine sve više Stočana dolazi i prepoznaje važnost čuvanja antifašističkih tekovina. Stolac je važan upravo zbog toga što nas svi iskorištavaju, muče i koriste, a mi uporno čuvamo antifašizam kao zalog za sretnu budućnost svih nas”, izjavio je Mahmutćehajić, predsjednik stolačke organizacije SDP-a.

Prisutni su nakon čitanja Deklaracije ZAVNOBIH-a komentarisali kako je UN-ova Opća deklaracija o ljudskim pravima, zapravo prepisan dokument ZAVNOBIH-a.

Skupu se obratio i Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, koji je prokomentarisao da dok su antifašisti marširali Stocem, na ulicama mogli vidjeti samo zastave tzv. Herceg-Bosne.

“Pitam se je li Stolac danas slobodan, iako obilježavamo 74. godine od njegovog oslobođenja. Da li je Stolac danas u Bosni i Hercegovini, po obilježjima je ovo neka druga država. Mnogim političarima su u kampanji bila puna usta antifašizma, a nikog od tih danas nema u Stocu, jer im više glasovi ne trebaju”, poručio je Đulić.

Đulić je kazao i kako je jedina nada zbiti redove oko ZAVNOBIH-a, nadahnjivati se time, ali graditi i nove odnose. Dodao je kako se novim sredstvima treba boriti za ostvarenje starih ciljeva.

Osim Mahmutćehajića i Đulića, skupu su se obratili i Mišo Rupar, Mujo Salčin, Muhamed Elezović…

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*