Hrvatska neće dozvoliti nezakonite prelaske granice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopćilo je kako neće dozvoliti ulazak neprijavljenih migranata na teritorij Hrvatske.

“Među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Republike Srbije se širi lažna vijest, odnosno lažna informacija da će Republika Hrvatska dozvoliti njihov ulazak na svoj teritorij, kao i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe. Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i europsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice, odnosno vanjske granice Europske unije”, saopćeno je iz MUP-a RH.

Migranti koji se nalaze na granici BiH i Hrvatske poručili su da nema odustajanja u njihovom cilju, a to je prelazak granice i ulazak u Hrvatsku, članicu Evropske unije. Situacija je, kako javlja reporterka N1 Adisa Imamović, mirna.

Grupa migranata juče je prešla put od Bihaća do Izačića, a i usput su im se pridruživali i drugi migranti.

Kordon graničnih policajaca spriječio im je prolaz na oko 200 metara prije graničnog prelaza, potom su počeli pregovori da se migranti vrate ka Cazinu, ali ih je većina odlučila da ostane i prenoći pod vedrim nebom.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*