U Indiji otkrivena najviša statua na svijetu posvećena prvom dopremijeru Patelu

U Indiji je otkrivena najviša statua na svijetu čija je izgradnja koštala 430 miliona dolara. Statua je visoka 182 metra, a posvećena je lideru Sardaru Vallabhbhaiju Patelu.

Smještena je u zapadnoj državi Gujarat i prekrivena bronzom. Premijer Narendra Modi kazao je kako će statuta jedinstva služiti kao velika turistička atrakcija, ali neki su kazali kako je ovo “bacanje” javnog novca tvrdeći da su se sredstva iz budžeta mogla iskoristiti u bolje svrhe.

Otkrivajući statutu premijer je kazao da je ona simbol indijskog integriteta i rješenja. Iz aviona je ispuštano cvijeće na nju. Autor statue je indijski skulptor Ram V Sutar. Vlada Gujarata je platila više od polovine iznosa, dok je ostatak prikupljen od federalne vlade i donacija.

Statua je visine kao skoro dva Kipa slobode u SAD-u, a nadmašila je i visinu kipa Spring Temple Buddha u Indiji (128 metara). Ali neće dugo ostati najduža. Vlada zapadne države Maharashtre gradi memorijal ratniku i kralju Šivaji koji će navodno biti visok 190 metara.

Patel je bio prvi ministar unutrašnjih poslova i dopremijer Indije. Bio je poznat kao “Iron Man Indije” koji je uvjerio države da se ujedine i postanu dio neovisne indijske države.

Očekuje se da će njegov kip privući 2,5 miliona turista godišnje, što će itekako pomoći razvoju ekonomije. Posjetioci će se moći popeti na galeriju koja se nalazi u visini njegovih grudi i imati pogled sa 153 metra visine.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*