Besplatan WI-Fi širom Evrope: Od danas otvoren poziv za prijave opština

Evropska komisija će danas, 7. novembra u 13 sati, pokrenuti poziv za podnošenje prijava za program ‘WiFi4EU’, šeme EU za promociju besplatnog Wi-Fi povezivanja u javnom prostoru širom Evrope.

WiFi4EU šema nudi besplatno Wi-Fi povezivanje za građane i posjetioce u parkovima, na trgovima, u javnim zgradama, bibliotekama, domovima zdravlja i muzejima svuda u Evropi.

Poziv za sve općine ili grupe općina u EU bit će otvoren do 17 sati 9. novembra.

Stotinu dvadeset miliona eura je na raspolaganju za više od 8.000 općina širom EU do 2020. godine. Kako bi se procesirao vrlo veliki broj aplikacija širom Evrope, postupak aplikacija je jednostavan i potpuno online.

Kada se registruju na WiFi4EU portalu, općine će moći da apliciraju za 15,000 eura vrijedan WiFi4EU vaučer sa samo jednim klikom.

WiFi4EU vaučer će pokriti troškove opreme i troškove instalacije Wi-Fi pristupnih tačaka. Opštine koje dobijaju vaučer trebaju platiti za povezivanje (pristup internetu) i održavanje opreme za besplatnu i visokokvalitetnu Wi-Fi vezu u trajanju od najmanje tri godine.

Do sada se više od jedne od pet opština širom Evrope registrovalo na portalu. Općine koje nisu registrovane i žele se prijaviti za vaučer, i dalje se mogu registrovati na portalu do početka poziva 7. novembra.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*