Mobilni timovi Koalicije ”Pod lupom” zabilježili nepravilnosti

Mobilni timovi Koalicije ”Pod lupom” od jutros do 18 sati posjetili su više od 550 biračkih mjesta i zapazili nepravilnosti.

Najčešće nepravilnosti koje su zapazili odnose se na omogućavanje glasanja biračima sa nevažećim dokumentima, istovremeno ubacivanje svih glasačkih listića u glasačku kutiju, pomaganje biračkih odbora biračima da glasaju u kabini, porodično glasanje, ”profesionalne” pomagače, agitovanje aktivista političkih partija u blizini biračkog mjesta, te prisustvo plakata političkih partija u krugu od 50 metara.

Mobilni timovi prijavili su lokalnim izbornim komisijama više od 50 kritičnih situacija, od kojih je najčešća bila onemogućavanje posmatrača Koalicije da uđu na biračko mjesto, iznošenje praznih glasačkih listića sa biračkog mjesta (npr. Bihać: BM 003A046, Livno: BM106A010, BM 106A011), onemogućavanje nadgledanja brojanja zaprimljenih listića prije otvaranja biračkog mjesta, dovoženje i glasanje birača na biračko mjesto kojem ne pripadaju (Stolac, BM 176A011), glasanje u ime drugih osoba (Stolac, BM 176A007), te izbjegavanje čitanja naglas imena birača pri identifikaciji (Brčko).

Iz Jajca, sa više biračkih mjesta stigle su prijave o više od dvije osobe iza paravana. Sa područja Doboja, MZ Mitrovići na biračkom mjestu 038B060, posmatrač je prijavio ponude od stranačkih posmatrača za dogovor i ”zatvaranje očiju” tokom brojanja glasova i njihovog dogovora o podjeli glasova, saopćeno je iz Koalicije ”Pod lupom”.

Regionalni uredi Koalicije zaprimili su više od 140 prijava građana, od kojih se većina odnosi na agitovanje prema glasačima u blizini biračkih mjesta, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektima i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkog mjesta.

U popodnevnim satima zaprimljen je veliki broj prijava građana protiv stranke SDA na području TK (Živinice,Lukavac, Tuzla, Banovići), a odnose se na podmićivanje glasača, ponude prisutnima na biračkom mjestu da se napravi konsenzus i glasa za ljude koji nisu izašli na izbore, kupovanje hrane glasačima, i opšte agitovanje da se glasa za tu stranku.

S područja Cazina i Zvornika stižu prijave građana o planovima da se vrše nedozvoljene aktivnosti na dopisivanju ličnih glasova kandidata (kod preferencijalnog glasanja).

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.