Više od polovine zaposlenih u BiH nije se edukovalo za digitalne vještine

Čak 55 odsto zaposlenih nije imalo niti jednu edukaciju za digitalne vještine u kompaniji za koju rade.

Gledajući po vrsti posla koju obavljaju i sektorima, najmanje se ulaže u digitalnu edukaciju zaposlenih u medijima, zdravstvu i proizvodnji, podaci su prvog istraživanja o digitalnim vještinama u BiH koje je sproveo portal Posao.ba, kompanije „Kolektiv“.

– Vrlo je interesantno da čak 52 odsto zaposlenih u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT) nije imalo ni jednu edukaciju za digitalne vještine na radnom mjestu. Većina kompanija, 73 odsto, tvrdi da su digitalne vještine veoma važne ili presudne za njihovo poslovanje, ali skoro polovina njih nije osigurala nijednu edukaciju za svoje zaposlene u posljednjih godinu dana – saopštili su iz pomenute kompanije.
Kad je riječ o uticaju digitalnih vještina na karijeru i zaposlenje, 23 odsto učesnika smatra da zbog neposjedovanja ovih vještina nisu mogli pronaći posao, dok 30 odsto zaposlenih smatra da nedostatak digitalnih vještina utiče na obavljanje posla.

– S druge strane, samo tri odsto poslodavaca smatra da su ove vještine potrebne za digitalnu transformaciju, što pokazuje nerazvijenu svijest kompanija u BiH o potrebama za digitalnom transformacijom – naglašavaju u „Kolektivu“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*