BBC – Zatvorena birališta u BiH, rezultati neizvjesni

Narod Bosne i Hercegovine glasao je danas na nacionalnom i lokalnim izborima kojima preovladavaju ekonomski strahovi i etničke tenzije gotovo 20 godina nakon okončanja rata, javlja BBC.

Tenzije između muslimana (Bošnjaka), Srba i Hrvata su zategnute nakon rata, koji je koštao gotovo 100.000 života i mnogobrojnih poziva na otcjepljenje.

BiH je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, a stopa nezaposlenosti je 44 posto, dok je stopa nezaposlenosti mladih još veća.

Nade za članstvo u Evropskoj uniji postaju sve manje nakon neuspjeha da se implementiraju reforme, javlja BBC.

Ovo su sedmi izbori u državi otkako je potpisan Daytonski sporazum, koji je dogovoren pod posredstvom SAD-a, a koji je okončao krvavi rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U februaru, masovni nasilni protesti su izbili, što je odrazilo duboko nezadovoljstvo političkim elitama i visokim nivoom korupcije u zemlji.

Analitičari kažu da bi protesti ponovo mogli izbiti ako nova vlada ne suzbije korupciju i ne unaprijedi sve slabiju ekonomiju.

– Ništa ne funkcionira u ovoj državi – kazala je Sarajka Mirsada Grgo (64) za novinsku agenciju AFP, izražavajući isto ono nezdovoljstvo koje osjeća većina Bosanaca i Hercegovaca.

– Zaista je došlo vrijeme za promjene. Ljudi dugo spavaju i ovo im je posljednja prilika da se probude – dodala je ona.

BiH je podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju, a oba entiteta se nalaze pod međunarodnim nadzorom.

Dopisnici pišu da se izborna kampanja vodila po entičkim linijama, a svaka etnička grupa je predstavljala svoju drugačiju viziju budućnosti države.

Bosanski Srbi pozivaju na otcijepljenje od države i formiranje svoje autnomne republike, Hrvati traže otcijepljenej unutar države, a Bošnjaci traže jedinstvo i zajedničku državu.

Lider bosanskih Srba Miroad Dodik rekao je da je njegova politika usmjerena da Republika Srpska bude “sve manje i manje entitet, a sve više i više država”.

Lider Bošnjaka muslimana Bakir Izetbegović kritikovao je i Hrvate i Srbe što vode politike “referenduma i podjela”.

Evropska unija je u petak saopćila da se očekuje da će nova vlada “donijeti prijeko potrebno pomirenje u društvu, u politici, i da će zatvoriti jaz s ostatkom regije i osigurati napredak prema Evropskoj uniji”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*