Kim Jong-un se nakon 40 dana pojavio u javnosti

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un se najzad pojavio u javnosti, obišavši jedan novi stambeni kompleks, kao i novi Institut za prirodnu energiju, objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, ne pominjući njegovo dugo odsustvovanje.

Kim je prethodno viđen u javnosti 3. septembra, kada je sa suprugom prisustvovao jednom koncertu, prenosi AP.

Sjevernokorejski list “Rodong Sinmun” je objavio više fotografija na kojima se vidi kako Kim stoji uz pomoć štapa. Kim je na fotografijama nasmijan i okružen pomoćnicima. Obučen je, kao i inače, u tamno odijelo, a oslanja se o crni štap.

Ovo je prvi put u posljednjih 40 dana da su državni mediji objavili izvještaj o nekoj njegovoj javnoj aktivnosti, prenio je Reuters.

Prema pisanju južnokorejskog lista “Džongang ilbo”, koji je prenijela francuska štampa, Kim je sredinom septembra bio podvrgnut operaciji članaka na obje noge, a operirao ga je jedan francuski hirurg.

I američke i južnokorejske obavještajne službe potvrđuju da je “Kimova sudbina bila u rukama francuskog doktora”, piše francuski list “Poen”.

Ovim zdravstvenim problemima bi se moglo objasniti Kimovo veoma primjetno odsustvo na obilježavanju 69. godišnjice osnivanja Radničke partije Sjeverne Koreje prošlog petka.

Mediji su proteklih nedjelja iznosili najrazličitije spekulacije u vezi s Kimovim odsustvom, od povreda nogu koje je navodno zadobio tokom vojnih vježbi i raznih bolesti, preko nagađanja da ga u rukovođenju zamjenjuje sestra, do zaključaka da je došlo do političkih promjena u vrhu zemlje te da je u kućnom pritvoru, prenosi Tanjug.

Kim (31), koji se znatno ugojio otkad je prije dvije godine došao na vlast nakon smrti svog oca, se još u julu pojavljivao u javnosti hramljući.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*