Sebastian Kurz izrazio žaljenje zbog odluke Kosova da poveća carine BiH i Srbiji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je danas žaljenje zbog odluke Kosova da poveća carine za 100 posto na robu iz Srbije i BiH istakavši da barijere treba rušiti, a ne da se pronalaze nove.

“Moramo da rušimo barijere, a ne da pronalazimo nove”, napisao je Kurz na Twitteru, istakavši da regionalna saradnja na Balkanu i sporazum CEFTA-e koriste cijelom regionu.

I austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache oštro je osudio kosovske vlasti zbog uvođenja carine od 100 posto, javio je Tanjug.

Strache je saopćio da je u razgovoru sa predstavnicima kosovskih vlasti prije nekoliko dana u Beču zatražio da tu odluku povuku.

“To što je sada carina povećana za 100 posto je bezobrazluk prve klase i sasvim sigurno ne vodi ka normalizaciji odnosa”, ocijenio je Strache.

Vlada Kosova donijela je 21. novembra odluku o uvođenju carina od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije “da bi zaštitila vitalne interese”, nakon što su dana ranije BiH i Srbija glasale protiv prijema Kosova u Interpol.

(Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*