NASA odabrala devet kompanija čiji će landeri biti poslani na Mjesec

Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je dogovorila partnerstvo s devet američkih kompanija čiji će se mali robotski landeri slati na Mjesec.

Ovo je prva faza višegodišnjeg plana koji se odnosi na slanje ljudi na površinu Mjeseca. Lockheed Martin, Astrobotic, Moon Express, Masten Spae Systems, Deep Space System, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines i Orbit Beyond su kompanije koje su postale partneri NASA-e. Mnoge od njih su male kompanije koje još uvijek ništa poslale u svemir. Dobro poznate i ugledne kompanije kao što su SpaceX i Blue Origin su pokazale interes za program, ali nisu dio dogovora, odnosno programa pod nazivom NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Service). Cilj programa je slanje malih robotskih letjelica koje su proizvele privatne kompanije na površinu Mjeseca najranije 2019. godine. Takvi landeri moraju biti sposobni nositi najmanje 10 kg tereta, odnosno naučnih instrumenata koji će za NASA-u prikupljati podatke o mjesečevoj površini.

NASA želi saznati više o tome kakvih resursa ima na Mjesecu te ispitati teoriju o zaleđenoj vodi koja bi se mogla koristiti kao raketno gorivo, kao i u druge svrhe tokom budućih misija. No, postoje i drugi ciljevi koje NASA želi ispuniti. Namjera je da se prouči kompozicija mjeseca kako bi se dobili podaci o nastanku solarnog sistema, a dalja strana Mjeseca nudi unikatne uslove za proučavanje svemira.

CLPS program predstavlja prvi korak u NASA-inom dugoročnom planu stvaranja održivog ljudskog prisustva na Mjesecu. U narednih deset godina američka svemirska agencija planira napraviti stanicu Gateway koja će kružiti oko Mjeseca i poslužiti astronautima koji idu i vraćaju se sa njegove površine. Istovremeno se NASA planira udružiti s privatnim kompanijama u svrhu proizvodnje lunarnih landera te u konačnici onih koji mogu prevoziti ljude na Mjesec. Mali landeri će između ostalog prikupiti informacije potrebne za kreiranje većih landera namijenjenih ljudskoj posadi.

Kompanije će morati same pronaći rakete za lansiranje kada ih NASA odabere za transport tereta na Mjesec, a neke su ih već pronašle. NASA bi mogla pomoći u razvoju landera pružanjem finansijskih sredstava, ali to još nije zvanično dogovoreno.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*