Više od 40 posto svjetskih milionera živi u SAD – u

Sjedinjene Američke Države dom su čak 14,2 miliona milionera što čini više od 40 posto milionera u cijelom svijetu.

U godinu dana, od jula 2013. do jula 2014. godine, broj odraslih osoba u SAD-u čija neto vrijednost prelazi milion dolara porastao je za 1,63 miliona. Za usporedbu, u cijelom svijetu ta brojka iznosi 3,84 miliona.

Nakon SAD-a najviše novih milionera ima u Velikoj Britaniji, Francuskoj te u Njemačkoj, objavljeno je u izvještaju o globalnom bogatstvu Global Wealth Report 2014 Credit Suissea.

Logično je da SAD zbog velikog broja stanovnika ima i veliki broj milionera, no analize pokazuju da su SAD iznad prosjeka, čak i kada se u obzir uzme populacija. Ukupno bogatstvo po odrasloj osobi povećano je za 340.340 dolara u Sjevernoj Americi. Povećanje je to za 10,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Povećanje od 10,4 posto za jednu osobu zabilježeno je u Evropi, no ukupno bogatstvo poraslo je za 146.000 dolara, piše Wall Street Journal.

Kina je zabilježila porast od 2,3 posto dok je u Latinskoj Americi zabilježen pad od 1,9 posto, a u Indiji za 3,1 posto.

U izvještaju stoji kako je porast bogatstva vjerovatno posljedica rasta tržišta dionica u Sjevernoj Americi i Evropi. Ukupno globalno bogatstvo dostiglo je novi rekord. S rastom od 8,3 posto dostiglo je 263 biliona dolara.

Pad milionera zabilježen je u Argentini. Prošle godine je broj onih čija je neto vrijednost veća od milion dolara pao za trećinu, a padovi su zabilježeni i u Indoneziji, Rusiji, Norveškoj i Turskoj.

Kada su u pitanju multimilioneri, osobe čija je neto vrijednost veća od 50 miliona dolara, u svijetu ih je zabilježeno više od 128 hiljada. Najviše njih, gotovo polovica, živi u SAD-u. Treba naglasiti da je u SAD-u prošle godine zabilježen “nevjerovatan porast za jednu godinu”. Tako je zabilježen rast od 9.500 novih multimilionera.

Magazin Forbes objavio je krajem septembra listu najbogatijih ljudi na svijetu. Njihovo bogatstvo procijenjeno je na 81 milijardu dolara.

Na drugom mjestu sa 67 milijardi dolara nalazi se Warren Buffet dok je na trećem mjestu s 50 milijardi dolara vlasnik Oraclea Larry Ellison.

Na ovogodišnjoj listi 400 najbogatijih osoba u SAD-u pojavilo se čak 27 novih imena među kojima se nalazi i Jan Koum, osnivač aplikacije WhatsApp. Koum je “težak” 7,6 milijardi dolara.

Knight Frank, vodeća svjetska konsultantska kuća za pitanja imovine objavila je ranije ove godine kako se u Hrvatskoj broj multimilionera u posljednjih 10 godina povećao za 72 posto. Prošle je godine tako u Hrvatskoj živjelo 220 multimilionera čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara.

Prije 10 godina bilo ih je 128, a u sljedećih deset broj multimilionera trebao bi se povećati za 33 posto, odnosno na 293, stoji u izvještaju The Wealth Report 2014, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*