SAD i saveznici izveli let iznad Crnog mora

Pentagon je saopćio da su SAD i saveznici izveli let iznad Crnog mora kako bi iskazali podršku Ukrajini.
U saopćenju Pentagona se navodi da je let izveden u okviru “Sporazuma o otvorenom nebu”.

“SAD i njegovi saveznici danas su obavlili regularni let u okviru Sporazuma o otvorenom nebu. Cilj ovog leta je izraziti podršku SAD-a Ukrajini i drugim zemljama”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju su podsjetili da su tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale kada je ruska pogranična straža otvorila vatru na tri ukrajinska broda ratne mornarice u blizini poluostrva Krim.

“SAD je odlučan pružiti podršku sigurnosti europskih zemalja”, navodi se.

Dodaje se i kako SAD želi graditi bolje odnose s Rusijom, napominjući kako to ipak u ovom momentu neće biti moguće zbog “nezakonitih i destabilizirajućih aktivnosti” Rusije u Ukrajini i drugim područjima.

Do sukoba između Rusije i Ukrajine je došlo 25. novembra, kada su brodovi ruske Obalske straže otvorili vatru prema tri broda Ukrajinske ratne mornarice, koji su pokušali proći iz Crnog u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, između ruskog kopna i obale Krima. Potom su zaplijenili brodove zajedno s posadama. Krim je Rusija aneksirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina insistira na tome da su se njeni brodovi ponašali u skladu s međunarodnim pomorskim pravom, dok Rusija kaže da nisu dobili dozvolu za prolaz.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*