Dan borbe protiv srčanog i moždanog udara u tuzlanskom Domu zdravlja

JU Dom zdravlja Tuzla danas je obilježio Svjetski dana zdrave hrane, i Dan borbe protiv inzulta, koji se inače obilježava 29.oktobra. Specijalisti porodične medicine i medicinski tehničari, su vršili mjerenja šećera u krvi, masnoće, i ostalih nalaza, koji mogu pokazati stanje kod kardiovaskularnih bolesti.

Pregledima su obuhvaćeni uglavnom pacijenti do 65 godina, jer se prema riječima prim.dr. Šemse Alajbegović, načelnice Službe opšte medicine Doma zdravlja Tuzla, ti pacijenti najmanje javljaju doktoru. Mjerenjima uz pomoć potrošnih trakica za šećer u krvi, lipidnog statusa triglicerida i holesterola u krvi, odazvali su se i mlađi pacijenti. Pored toga, mjeren je krvni pritisak i odnos tjelesne visine i težine, što je jako važno u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

„Meni je danas veoma drago, što su pacijenti veoma zadovoljni. U našoj labaratoriji mi radimo kontrolu lipidnog statusa i šećera u krvi. Međutim, što se tiče kontrole masnoće, pacijenti to ne stignu da urade, jer neki od njih su nekorektni pa insistiraju na kontroli više puta uzastopno. To nam predstavlja problem, jer ostanemo bez reagensa, pa određen broj pacijenata ne uspije izvaditi nalaz“, kazala je dr.Alajbegović.

Kardiovaskularna oboljenja su vodeća kada je riječ o smrtnosti, s toga je prevencija vrlo važna. „Poznato je da visok broj ljudi, posebno omladine i žena konzumiraju cigarete, što predstavlja problem. Treba raditi na smanjenju tjelesne težine i zdravo se hraniti. Ne izmišljamo mi neku posebnu hranu, ali svima nam je još uvijek po povoljhnim cijenama, dostupan dobar izbor voća i povrća. To je hrana bogata solima, vitanima i mineralima“, dodala je načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja Tuzla.

Kako je kazala dr. Alajbegović veliki uticaj ima i porodica, s toga je jako važno da se cijela porodica vodi kod jednog doktora porodične medicine, kako bi se preduprijedile genetski naslijedne bolesti. Posebno danas kada bolest ne bira godine, za mlade osobe se preporučuje redovna kontrola.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.