„Panonija“ koncertom obilježila 18 godina uspješnog rada i postojanja

Folklorni ansambl „Panonija”, u povodu obilježavanja 18 godina uspješnog postojanja i rada, organizovao je sinoć cjelovečernji koncert u Bosanskom kulturnom centru.

Koncert je obilovao zanimljivim koreografijama, koje su predstavili članice i članovi svih četiri postave ansambla, koji su rezultat kreativnog rada koreografa Edvina Sadikovića. Nakon onih najmlađih, druge i treće postave, te nastupa gostiju, na scenu je izašla prva postava. Predstavili su se Balkanskim spletom, smjenjivajući brze korake, i prikazujući ljepotu scenske igre, čime su pokazali jedan rezime svih naučenih igara tokom godina. Pored njih, gledaocima su se predstavili orkestar i vokalni solisti ansambla. Arijana Sadiković iz Folklornog ansambla „Panonija“, ocijenila je proteklih 18 godina postojanja i rada.

„Jako lijepo, jako dugo, puno lijepih trenutaka, a one ružne zaboravljamo. Imali smo puno druženja, stekli smo dosta prijatelji, i kreirali mnogo lijepih koreografija. Uglavnom sve najbolje za Panoniju i našeg Edu. 1996.godina je stvarno daleko, ali uspjeli smo da se održimo i steknemo određen renome na našim prostorima, u Tuzli, kantonu i BiH. Mi volimo reći da u našim koreografijama uživaju osnovci, obožavaju ih srednjoškolci, a tako isto uživaju i intelektualci“, kazala je Sadiković.

Publika je na koncertu, mogla vidjeti različitosti naroda, bogastvo i ljepotu koraka. Godišnjicu su svojim nastupom obogatili ansambl iz KUD „Sevdah“ Vučkovci, Gradačac/BiH, i KUD „Branislav Nušić“ Šarbanovac, Bor/Srbija.

„Od naših prijatelja iz Vučkovaca, dobili smo informaciju da u Tuzli postoji jedan dobar folklorni ansambl, a to je „Panonija“. 2011.godine počeli smo organizovati Međunarodni folklorni festival „Malinik“, već naredne godine „Panonija“ je uzela učešće, i već tri godine jedini učesnik koji redovno učestvuju su oni. Zašto? Zbog različitosti u njihovim igrama, što prezentuju veliku širinu multikulturalnosti, i njihovog profesionalizma“, koje Vukosav Antonijević iz „Branislav Nušić“ Šarbanovac, Bor/Srbija.

Folklorni ansambl „Panonija“ osnovan je 1996.godine, kada su u Domu mladih Tuzla, počeli učiti prve folklorne korake. Kroz ansambl je do sada prošlo više od 500 mladih ljudi. Kako su istakli, uspjeli su izgraditi jedan ansambl, koji je poštovan i cijenjen od mnogih folklornih stručnjaka, kako u Tuzli i BiH, tako i van granica naše zemlje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*