Fidel Castro predlaže saradnju sa SAD – om u borbi protiv ebole

Kubanski vođa Fidel Castro predložio je u subotu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da sarađuju u borbi protiv virusa ebole kako bi se izbjegla epidemija na kontinentu, u članku koji su objavili kubanski mediji.

– Sarađivat ćemo sa zadovoljstvom na ovom poslu s američkim medicinskim osobljem – napisao je u članku 88-godišnji Fidel Castro koji se povukao s dužnosti 2006. godine, prenosi agencija AFP.

– Svi shvatamo da ćemo radeći ovaj posao s najvećim nivoom pripreme i učinkovitosti, omogućiti da se zaštiti naš narod i bratski narodi Kariba i Latinske Amerike, da se izbjegne epidemija ebole koja je nažalost ušla u SAD i može se proširiti – dodao je on.

Uprkos ekonomskim teškoćama, Kuba je 1. oktobra poslala 165 zdravstvenih profesionalaca u Afriku, a narednih dana će ih poslati još.

Američki državni tajnik John Kerry je u petak uputio riječi zahvalnosti Kubi za pomoć u međunarodnoj borbi protiv virusa ebole, iako dvije zemlje imaju već pola stoljeća loše odnose.

Havana i Washington nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961. godine, ali svaka zemlje ima interesnu sekciju umjesto ambasade. SAD je od 1962. godine uveo embargo ovoj komunističkoj zemlji.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*